Ga naar hoofdinhoud
Stadhuis van Roanne

Roanne is een gemeente in het Franse departement Loire.
(regio Auvergne-Rhône-Alpes) gelegen aan rivier de Loire. Ze telde in 2008, 35.936 inwoners.
De plaats maakt deel uit van het arrondissement Roanne.

Het Gallo-Romeins dorp ´Rodumna´ is gesticht 150 jaar BC. Het dorp lag al in de Bronstijd op tin handelsroute van Cornwal naar de Middellandse zee die grotendeels per boot vervoerd werd via de Franse rivieren de Loire en de Rhône.[1] De Romeinse nederzetting ´Roidumna´[2] lag op het kruispunt van twee Romeinse wegen: Van Lyon (Lugdunum) tot Saintes (Mediolanum Santonum) en van Autun (Augustodunum) naar Saint-Paulien. Na een eerste invasie van de Alemannen in 257-259 en de latere invasies in 267 en in 275-277 door Duitse stammen, is Roidumna verwoest en verlaten in de derde eeuw.

Er zijn opgravingen van de Meroviniansche tijd maar die leveren weinig bruikbare informatie op.[3] Het kasteel van Roanne, waarvan nog een gedeelte bestaat, wordt in de elfde eeuw gebouwd door Bérard de Roanne. Ten tijde van koning Hendrik IV breidde de stad zich uit tot aan de rivier met de binnenvaart. Roanne lag aan de koninklijke weg van Parijs naar Lyon en Italië.

Aan het einde van de achttiende eeuw ontwikkelde zich een druk binnenvaart verkeer op de Loire, met onder andere kolenvervoer uit Saint-Etienne naar Parijs. Omdat de rivier de Loire tot Roanne alleen goed bevaarbaar was bij een gunstige waterstand werd in 1837 een kanaal geopend van Digoin tot Roanne, parallel aan de Loire.[4] Tot de aanleg van de eerste spoorlijn in 1858 tot Roanne, had de stad de tweede drukste binnenhaven van Frankrijk met 250,000 behandelde boten per jaar. In de negentiende eeuw ontwikkelde zich een groot textiel industrie en het aantal inwoners vervijfvoudigde.[5]

Trams in de straten. Het zijn altijd enkelsporige lijnen geweest met wisselplaatsen

Op 30 december 1900 werden twee elektrische tramlijnen en een zijlijn naar het station geopend in de stad. Tijdens Eerste Wereldoorlog werd in Roanne een groot arsenaal gebouwd om het front te voorzien van munitie en wapens. Ten hoeve van het vervoer van arbeiders naar het veraf gelegen arsenaal buiten de stad werd een nieuwe tramlijn geopend van de arsenaal naar het spoorwegstation.[6]. In 1932 deed de autobus zijn intrede in het stadsvervoer tijdens de werkzaamheden voor het opheffen van een overweg. Na de Tweede Wereldoorlog waren de trams in slechte staat en werd de tramlijn naar het arsenaal als laatste tramlijn opgeheven op 1 december 1949.

Bron: (Wikipedia)

Back To Top