Saint Haon le Châtel

Een prachtig middeleeuws vestingsstadje waar veel uit vroegere tijden bewaard is gebleven. Sinds 1677 is Roanne de hoofdstad van de streek Roannais.

Maar in de 15e eeuw viel deze eer ten deel aan St. Haon -le Châtel.
Gelegen op een heuvel aan de voet van de twee eerste uitlopers van het berggebied Les Monts de la Madeleine, die de stad tegen harde wind beschermen, is het eigenlijk een levend museum met veel middeleeuwse schatten, op een oppervlakte van zo’n 87 ha. Oplettende bezoekers zullen niet alleen getroffen worden door het monumentale erfgoed dat van grote architectonische waarde is, maar ook door de grote hoeveelheid aantrekkelijke details die het stadje te bieden heeft, zoals het smeedijzeren kruis; fonteinen en waterputten, nissen waarvan sommigen met een standbeeld; pilasters en deurkloppers. De stad met zijn oude stadswallen, de vele torens, een Romaanse kerk uit de 12e eeuw, de oude huizen met indrukwekkende gevels uit de 15e en 16e eeuw; dit alles straalt een trotse allure uit.

Als hoofdstad van de Roannais was het een belangrijke stad. Het had veel macht, invloed, hospitaal,scholen en arbeidersgilden. Bij het binnenrijden van het stadje wordt onmiddellijk duidelijk hoezeer men zich in vroegere tijden getracht heeft te verdedigen tegen ongewenste invloeden van buitenaf. De grote hoge versterkte muren, de met groen begroeide ” Tour du Comte”, een van de zeven torens die St Haon ooit rijk was. Een wandeling langs de stadsmuren brengt je naar de kleine middeleeuwse straatjes. Met een sfeervolle bar/boulangerie/ epicerie en restaurantje die een bezoekje waard zijn.

De kerk uit de 12e eeuw in Romaanse stijl werd gebouwd heeft prachtige gebrandschilderde ramen en is vele keren aangepast en verbouwd. Buiten is hoog de de geel gepleisterde muur een zonnewijzer te zien. Iets verderop bevindt zich een van de oudste plekjes van de stad. “Chapelle Saint Roche, een kerkje met een bijbehorend kerkhof.Daar werden de vele slachtoffers van de pest begraven die 1630 en 1632 het stadje teisterde. Tussen al die indrukwekkende historische bezienswaardigheden genieten de bejaarde mannen in de stad van een ontspannend potje “Petanque‘ op het daarvoor bestemde veldje; wij noemen het “Jeu de Boules”. Dat is ook Frans, maar bijna iedereen kent het spel met de zware glimmende ballen en ook dat het heel serieus gespeeld dient te worden!

Bron: Koken als god in Frankrijk